16. joulukuuta 2011

Valokuidusta vauhtia

Laajakaistayhteydet puhuttavat rajaseudulla. Pohjois-Karjalan maakuntaliiton Sadan megan Itä- ja Pohjois-Suomi -laajakaistahanke käynnistyi vauhdilla syyskaudella. Tiedotustilaisuuksia järjestää Maaseudun Sivistysliitto.

Mobiiliverkosta ja sateliitti-laajakaistasta odotettiin vielä taannoin pelastusta maaseudun (etenkin rajaseudun) laajakaistaongelmiin. Todellisuus näyttää nyt siltä, että vauhti verkossa kasvaa, televisio ja nettipalveluiden ohella kehitetään hurjaa vauhtia muitakin verkkopalveluita, näkö- ja puheyhteyksiin perustuvia terveyspalveluita, turvallisuus-, valvonta-, ja ohjauslaitteita. Nopeassa verkossa kehityksellä ei näy rajoja, mutta siihen vauhtiin eivät mobiiliyhteydet meillä yllä. 

Kiinteä valokuitukaapeli on tällä hetkellä kiistattomasti nopein ja varmatoimisin tiedonvälittäjä verkossa. Tieto etenee kuidussa valona, valon nopeudella. Ensimmäiset Suomeen asennetut kuidut täyttävät 30 vuotta ja ovat käytössä edelleen. Kuidulle luvataan vähintään 50 vuoden toiminta-aikaa.
Lähiaikoina markkinoiden uudet televisiot ovat yhdistelmälaitteita, joilla voi katsoa TV-lähetyksiä ja mennä nettiin. Sähköiset palvelut ovat saman ruudun takana.

Miksi minä otan kantaa asiaan? On epätasa-arvoista, että palvelut (Vero, Kela, Pankki, virastojen lomakkeet...) viedään entistä enemmän verkkoon, asiakaspalvelupisteitä lakkautetaan maaseudulta ja meidän täällä asuvien pitäisi hoitaa asiamme. Mur mur, sanon minä, kun paikoin mobiilikentät riittävät hädin tuskin puheluun.

Pohjois-Karjalan kunnista useat ovat lähteneet toimiin valokuituverkon kehittämiseksi tai rakentamiseksi. Operaattorit ovat mukana missä se on kannattavaa, ymmärrettävästi. Valtimo aikoo liittyä Rautavaaran verkko-osuuskuntaan, Rääkkylä suunnittelee myös verkko-osuuskuntaa. Ilomantsi on pyytänyt operaattoreilta tarjouksia ja selvittää asukkaiden kiinnostusta, Joensuun seudun kylillä on meneillään Sadan megan tiedotuskierros.

Miten on nopeiden laajakaistayhteyksien laita meillä Keski-Karjalassa?

Kehityksen vauhtia ja tiedotusta kannattaa seurata. Sadan megan valokuitutiedotus kiertää ensi vuonna koko Pohjois-Karjalan.

Sadan megan Itä- ja Pohjois-Suomi: Kaista Pohjois-Karjalaan
Pohjois-Karjalan maakunta: Laajakaista kaikille 2015